Det her er smagen af barndom! Måske er det bare mig, der efterhånden primært spiser groft brød og surdej, men smagen af sådan et helt lyst, luftigt franskbrød, gerne med tandsmør og solbærmarmelade, det tager mig fluks tilbage til barndommen.
Det er et nemt brød at bage. Det kræver ikke svær teknik eller specielle ingredienser, men det smager bedst, hvis du bruger en god mel. Jeg skifter mellem forskellige mærker, men økologisk, stenkværnet hvedemel er, hvis du spørger mig, det bedste. Det giver brødet en lysebrun farve, mere smag og lidt mere næring. Ønsker du brødet helt hvidt og luftigt, så prøv evt. hvedemel fra Bornholms Valsemølle – eller det, du har i skabet 🙂
Jeg har efterhånden mange opskrifter på brød herinde, så prøv også gerne mine pitabrød eller græskarboller 🌞
1stk æg til penslingBrug kaffe eller plantebaseret fløde, hvis brødet skal være vegansk.
Sådan gør du
Lun mælken til det er lillefingervarmt.
Opløs gæren i mælken og tilsæt sukkeret.
Smelt smør uden at koge det. Sæt til side.
Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er smidig.
Tilsæt det smeltede, afkølede smør og ælt igen, til dejen ikke længere er fedtet.
Læg et låg på skålen og lad dejen hæve 1 time.
Tænd ovnen på 200 gr.
Slå luften ud af dejen og form et brød. Stram brødet godt op ved at flette bunden sammen, eller trække brødet hen ad køkkenbordet med to hænder.
Lad brødet hæve 30 minutter under et fugtigt klæde.
Pensl brødet med et sammenpisket æg (eller alternativ, se noter) og rids efterfølgende med en skarp kniv eller barberblad i tre striber på langs.
Bag brødet i ca. 30-40 minutter i på nederste rille i ovnen, til brødet er helt gyldent og færdigbagt. Lad brødet køle af, før du skærer i det.
Noter
Brødet kan laves på flere måder, med den mælk og smør du har i huset. Ønsker du at brødet skal være plantebaseret, så brug havredrik eller neutral soyadrik, smørbar og pensl brødet med soyafløde eller kold kaffe. Det bliver muligvis lidt mere mat, men smag og krumme er den samme.
Keyword bagværk, franskbrød, lyst brød, morgenmad
Jeg snitter brødet på langs, fordi det var sådan et oldemorbrød så ud hos den lokale bager, da jeg var barn. Måske er det en ting, måske var det bare deres design, men jeg synes, brødet bliver så fint på den måde. Når man snitter et brød dybt, så slipper man for, at det revner der, hvor det selv har lyst til, når det hæver inde i ovnen.
Følg gerne med på instagram – og tag mig hvis du prøver en af mine opskrifter 📸 @katinkafrederikkes
For at give dig de bedste oplevelser bruger vi teknologier som cookies til at gemme og/eller få adgang til enhedsoplysninger. Hvis du giver dit samtykke til disse teknologier, kan vi behandle data som f.eks. browsingadfærd eller unikke ID'er på dette websted. Hvis du ikke giver dit samtykke eller trækker dit samtykke tilbage, kan det have en negativ indvirkning på visse funktioner og egenskaber.
Funktionsdygtig
Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.