november 26, 2023

Oldemorbrød – opskrift på et klassisk franskbrød

oldemørbrød

Det her er smagen af barndom! Måske er det bare mig, der efterhånden primært spiser groft brød og surdej, men smagen af sådan et helt lyst, luftigt franskbrød, gerne med tandsmør og solbærmarmelade, det tager mig fluks tilbage til barndommen.

Det er et nemt brød at bage. Det kræver ikke svær teknik eller specielle ingredienser, men det smager bedst, hvis du bruger en god mel. Jeg skifter mellem forskellige mærker, men økologisk, stenkværnet hvedemel er, hvis du spørger mig, det bedste. Det giver brødet en lysebrun farve, mere smag og lidt mere næring. Ønsker du brødet helt hvidt og luftigt, så prøv evt. hvedemel fra Bornholms Valsemølle – eller det, du har i skabet 🙂

Jeg har efterhånden mange opskrifter på brød herinde, så prøv også gerne mine pitabrød eller græskarboller 🌞

Oldemorbrød – klassisk franskbrød

Et klassisk, lyst og let franskbrød.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 20 minutter
Ret Morgenmad, Snack, Tilbehør
Køkken bagværk
Antal 1 brød

Ingredienser
  

  • 25 gr gær
  • 3 dl mælk jeg bruger havre
  • 2 spsk sukker
  • 70 gr smør jeg bruger naturli smørbar
  • 1 tsk salt
  • 500 gr hvedemel Jeg foretrækker stenkværnet mel
  • 1 stk æg til pensling Brug kaffe eller plantebaseret fløde, hvis brødet skal være vegansk.

Sådan gør du
 

  • Lun mælken til det er lillefingervarmt.
  • Opløs gæren i mælken og tilsæt sukkeret.
  • Smelt smør uden at koge det. Sæt til side.
  • Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den er smidig.
  • Tilsæt det smeltede, afkølede smør og ælt igen, til dejen ikke længere er fedtet.
  • Læg et låg på skålen og lad dejen hæve 1 time.
  • Tænd ovnen på 200 gr.
  • Slå luften ud af dejen og form et brød. Stram brødet godt op ved at flette bunden sammen, eller trække brødet hen ad køkkenbordet med to hænder.
  • Lad brødet hæve 30 minutter under et fugtigt klæde.
  • Pensl brødet med et sammenpisket æg (eller alternativ, se noter) og rids efterfølgende med en skarp kniv eller barberblad i tre striber på langs.
  • Bag brødet i ca. 30-40 minutter i på nederste rille i ovnen, til brødet er helt gyldent og færdigbagt. Lad brødet køle af, før du skærer i det.

Noter

Brødet kan laves på flere måder, med den mælk og smør du har i huset. Ønsker du at brødet skal være plantebaseret, så brug havredrik eller neutral soyadrik, smørbar og pensl brødet med soyafløde eller kold kaffe. Det bliver muligvis lidt mere mat, men smag og krumme er den samme.
Keyword bagværk, franskbrød, lyst brød, morgenmad

Jeg snitter brødet på langs, fordi det var sådan et oldemorbrød så ud hos den lokale bager, da jeg var barn. Måske er det en ting, måske var det bare deres design, men jeg synes, brødet bliver så fint på den måde. Når man snitter et brød dybt, så slipper man for, at det revner der, hvor det selv har lyst til, når det hæver inde i ovnen.

oldemorbrød

Følg gerne med på instagram – og tag mig hvis du prøver en af mine opskrifter 📸 @katinkafrederikkes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering